Jedną z ważnych decyzji, jakie należy podjąć podczas projektowania i budowy domu jednorodzinnego, jest wybór metody ogrzewania. W przeszłości sprawa była oczywista – w niemal każdym domu stał klasyczny piec węglowy, w którym można było spalić wszystko, łącznie ze śmieciami. Dziś nikt nie chce mieć w domu „śmieciucha”, który nie dość, że wymaga kłopotliwej obsługi (konieczne jest pilnowanie ognia i systematyczne dorzucanie opału), to poprzez spalanie w nim niskiej jakości węgla, przyczynia się do powstawania zanieczyszczeń powietrza. Popularność zyskują natomiast piece na pellet. Producent pelletu powinien dołożyć wszelkich starań, by produkowane przez niego paliwo nie powodowało zapychania podajnika takich pieców.
Proces produkcyjny pelletu
Pellet to paliwo zaliczane do biomasy. Biomasą nazywamy grupę paliw powstałych przede wszystkim z części roślinnych. Chodzi o te rośliny, które są produktem albo odpadem produkcji rolnej, leśnej i pokrewnych gałęzi przemysłu. Pellet powstaje m.in. ze słomy zbóż czy łupin słonecznika. Faktem jest jednak, że w przydomowych kotłowniach spala się przede wszystkim pellet drzewny. Ten powstaje z odpadów drzewnych, takich jak zręby i wióry. Nie oznacza to jednak, że drzewa ścinane są specjalnie z myślą o produkcji pelletu. Przeciwnie – odpady drzewne pozyskuje się w procesie obróbki drewna ściętego w innych celach. Dlatego największy dostęp do surowca mają zakłady przetwórstwa drzewnego. Tartaki mogą pozyskać znaczne ilości odpadów drzewnych w krótkim czasie. Nie warto ich utylizować, bo stanowią cenny materiał do produkcji ekologicznego i wysokokalorycznego opału jakim jest pellet.
Producent pelletu a sposób pozyskiwania surowca
Proces produkcyjny pelletu zaczyna się już od okorowania belki drewna. Jeśli jest to zrobione niedokładnie, surowiec w postaci zrębów i wiórów może zostać zanieczyszczony. Kora nie jest odpowiednim materiałem do produkcji pelletu. Nie są nim również zanieczyszczone odpady drzewne, dlatego drzewo chore, pokryte pleśnią, drewno impregnowane czy lakierowane absolutnie nie powinno być wykorzystywane w procesie produkcyjnym. Idealnie zatem, jeśli producent pelletu nie skupuje surowca z innych, niepewnych źródeł, a dysponuje odpadami pozyskanymi we własnym zakresie. Zaleca się zatem, by pellet drzewny kupować od producenta, który prowadzi własny tartak.
Jak rozpoznać dobry pellet?
Dobrej jakości pellet powstaje z czystego, odpowiednio wyselekcjonowanego surowca. I tylko z niego. Oznacza to, że w procesie produkcji nie wykorzystuje się żadnych lepiszczy, żadnych sztucznych substancji, żadnych dodatków drewnopodobnych. Producent pelletu może dodać do odpadów drzewnych jedynie wodę, co ułatwia proces powstawania gładkiej masy.
Jeżeli zakupiony pellet nie ma jednolitej barwy i struktury, jeśli gołym okiem można dostrzec nierozdrobnione fragmenty w innym kolorze, jeśli łatwo się kruszy i ma chemiczny zapach, z dużym prawdopodobieństwem nie jest produktem dobrej jakości. Dobry pellet rozpoznamy po kolorze, strukturze i kształcie granulatu. Oczywiście ostatecznie o jego właściwościach przekonamy się, gdy rozpoczniemy proces spalania.