Zapanowanie nad wydatkami na ogrzewanie może być trudne, zwłaszcza jeśli trafimy na srogą zimę, ceny opału znacząco wzrosną w trakcie sezonu grzewczego, do tego okaże się, że zakupiony opał nie spełnia oczekiwań i uniemożliwia ekonomiczne ogrzewanie budynku. Gromadząc opał na zimę, chcielibyśmy kupić go możliwie najtaniej, ale jakość opału również ma ogromne znaczenie. Gdzie kupić najtańszy pellet, by w kolejnych miesiącach nie żałować swojej decyzji?
Od czego zależy cena pelletu?
Ogrzewanie pelletem zyskuje coraz większą popularność, ponieważ biomasa pozwala na ekonomiczne, ekologiczne i wygodne ogrzewanie zarówno budynków mieszkalnych, jak i obiektów użytkowych. Koszt ogrzewania pelletem jest porównywalny z kosztem ogrzewania ekogroszkiem, ale pellet jest paliwem zdecydowanie czystszym, łatwiejszym w transporcie i przechowywaniu.
Na rynku dostępnych jest kilka rodzajów pelletu. Cena opału uzależniona jest m.in. od tego, z jakiego surowca został wytworzony. Inny będzie koszt zakupu pelletu słonecznikowego, inny pelletu drzewnego. To właśnie ten ostatni cieszy się w Polsce największą popularnością, ale on również może powstawać z różnych gatunków drzew. W przydomowych kotłowniach najczęściej spala się pellet sosnowy (zobacz hurtownia pelletu sosnowego).
Oprócz rodzaju surowca, cenna pelletu uzależniona jest od jego parametrów, takich jak wilgotność, kaloryczność czy zawartość popiołu. Najdroższy jest pellet certyfikowany, który posiada parametry wzorcowe. Jednakże pellet bez certyfikatów również może wyróżniać się świetną jakością – wystarczy, by jego parametry zbliżały się do wzorcowych. Tani pellet wcale nie musi być zły.
Najtańszy pellet – gdzie kupić?
Niekiedy możemy spotkać się z opinią, że pellet oferowany w niskiej cenie z pewnością jest opałem złej jakości. Podejrzanie niska cena rzeczywiście może budzić pewne obawy, ale nie musi oznaczać, że na pewno mamy do czynienia z paliwem zanieczyszczonym, spiekającym się w procesie spalania. Aby przekonać się o jakości pelletu, najlepiej zakupić worek granulatu do testów. Należy ocenić wygląd pelletu, zapach, sprawdzić jego łamliwość i zawartość popiołu we worku. Oczywiście najbardziej precyzyjne informacje uzyskamy, gdy rozpalimy w piecu. Dobry pellet nie wytwarza nieprzyjemnych zapachów, nie kopci, nie strzela, nie zapycha podajnika, ani nie zapełnia w zbyt szybkim tempie popielnika.
Jeśli przetestujemy najtańszy pellet i znajdziemy ten, który spełnia nasze oczekiwania, możemy zdecydować się na zakup większych ilości, wystarczających na cały sezon grzewczy. Najlepiej kupować pellet prosto od producenta. Możemy wówczas uzyskać znacznie lepszą cenę niż wówczas, gdy kupujemy biomasę w lokalnym składzie opału. Wielu producentów daje możliwość negocjowania ceny w przypadku bardzo dużych zamówień. Poza tym, kupując pellet prosto od producenta, możemy wypytać go o proces produkcyjny i o to, skąd pochodzi surowiec do wytwarzania biomasy. Najlepiej jeśli producent pelletu prowadzi własny tartak – wówczas ma wpływ na sposób pozyskiwania i przechowywania surowca, co również może korzystnie wpłynąć na jakość opału.